Bildiri Konusu:Fen Bilimleri Eğitimi
Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Dijital Eğitim Araçları Farkındalıkları ve Fen Bilimleri Derslerinde Kullanma Durumları
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde meydana gelen değişimler eğitim sistemlerini de etkilemekte ve 21. yüzyıla uyum sağlayacak bireylerin yetiştirilmesini önemli hale getirmektedir (Kibar, 2006). 21. yüzyılda teknoloji ve eğitim birlikte ifade edilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla derslerin teknoloji destekli olarak işlenmesi önemlidir. Bu derslerden biri de fen bilimleri dersidir. Teknoloji sayesinde soyut kavramlar somut hale getirilmekte, öğrenme süreci ise daha ilgi çekici ve eğlenceli hale gelebilmektedir (Gümüş, 2019). Fen bilimlerinde yer alan birçok kavramın soyut olduğu düşünüldüğünde, bu kavramların somut hale getirilerek daha iyi öğrenmelerin gerçekleşmesi için fen bilimleri dersinde dijital eğitim araçlarının kullanılmasının önemli olduğu söylenebilir. Teknolojinin öğrenme ortamına olan etkisinin yoğun bir şekilde hissedilmesiyle birlikte eğitimcilerin teknoloji ve teknolojiye bağlı değişimleri yakından takip etmeleri de önemli hale gelmiştir. Bununla birlikte 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri arasında dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik içerik hazırlama ve bu doğrultuda öğretmen eğitimi yapılması da yer almaktadır (Milli Eğitim Bakanlığı [MEB], 2018). Yani öğretmenlerden öğrenme ortamlarında dijital eğitim araçlarını kullanmaları beklenmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada fen bilimleri öğretmenlerinin dijital eğitim araçları farkındalıklarını belirlemek ve bu araçları derslerinde kullanma durumlarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma temel nitel bir araştırma olup, veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bir ilde görev yapmakta olan ve maksimum çeşitlilik örneklem yoluyla belirlenen 13 fen bilimleri öğretmeni oluşturmuştur. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu (%76,92) eğitimde teknoloji kullanımı konusunda eğitim almalarına rağmen büyük bir çoğunluğu (%53,84) bu araçları fen bilimleri derslerinde kullanma sıklıklarını “hiçbir zaman” veya “nadiren” olarak ifade etmişlerdir. Fen bilimleri öğretmenleri Web 3.0 ve Web 4.0 araçları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ve fen öğretiminde Web 2.0 araçlarından sadece birkaçını (Canva, Phet Colorado, Kahoot, Quizizz) ölçme-değerlendirme ve ders içeriği oluşturma amacıyla kullandıklarını ifade etmişlerdir. Elde edilen bu sonuçlardan fen bilimleri öğretmenlerinin dijital eğitim araçları farkındalıklarının istenilen düzeyde olmadığı ve derslerinde yeterince kullanmadıkları yorumu yapılabilir. Bunun yanı sıra fen bilimleri öğretmenleri web tabanlı eğitim araçlarının fen bilimleri dersinde kullanımının kendilerine konuyu öğretmede kolaylık sağlaması bakımından, öğrenciye ise derse olan ilgi ve motivasyonunu artırması yönüyle fayda sağladığını ancak öğrencilerde teknoloji bağımlılığı yapması nedeniyle zararı olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir.
Kaynakça
Gümüş. A. (2019). Geleceğin eğitiminde yeni öğretmen becerileri (Analiz Raporu: 2019/04). İstanbul: İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı.
Kibar, Z. (2006). İlköğretim düzey fen bilgisi öğretiminde yüksek etkileşimli BDÖ yazılımlarının öğrenci başarısına etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Milli Eğitim Bakanlığı [MEB] (2018). 2023 Eğitim Vizyonu. https://www.gmka.gov.tr/dokumanlar/yayinlar/2023 _Eğitim%20Vizyonu.pdf
Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri öğretmeni, dijital eğitim aracı, farkındalık, fen bilimleri dersi