Bildiri Konusu:Matematik Eğitimi
ÜLKEMİZDE BİR METAVERSE MATEMATİK MÜZESİ TASARLAMAK MÜMKÜN MÜ? BİR FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI VE SWOT ANALİZİ
Günümüzde bilimin temel taşlarından biri olan Matematik çoğu zaman karmaşık ve soyut bir alan olarak görülmektedir. Aynı zamanda özellikle öğrenciler olmak üzere birçok insan açısından Matematik anlaşılması zor olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle matematik eğitimcileri bilgi ve iletişim teknolojilerinde gerçekleşen gelişmeleri matematiği ilgi çekici ve anlaşılabilir hale getirmek amacıyla kullanma eğilimindedir. Bunu gerçekleştirmek için en güzel yollardan biri de matematiği somut hale getirmek ve gerçek hayattaki uygulamalarını göstermek açısından oldukça fonksiyonel bir okul dışı ortam olarak müzelerdir. Ancak müzelerin de değişen zamana ayak uydurarak misyonlarını yerine getirecek şekilde toplumla ve özellikle de yeni nesille bağlarını güçlendirmesi (Yücel, 2012) gerekmektedir. Bu doğrultuda bilgisayar ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte müze yaklaşımları da zaman içinde değişmiş ve sanal müzeler ortaya çıkmıştır (Okumuş, 2021). Sanal müze kavramı müzeciliğe içerik bağlamında ve işlevsellik açısından yeni bir müzecilik anlayışı getirmektedir (Kahraman, 2021). Özel bir banka tarafından finanse edilen (URL-1) ve Tübitak tarafından desteklenen MathLife (URL-2) adındaki bir proje (Arslan vd., 2017) küçük çabalarla tasarlanan (URL-3) sanal matematik müzeleri haricinde son teknolojilerin işe koşulduğu sanal müzelere rastlanmamaktadır.
Bu doğrultuda bu çalışma kapsamında tasarım ve kullanım açısından etkili olacağı düşünülen ve son dönemlerde adını sıklıkla duyduğumuz “Metaverse” ortamları ve “Blokzincir” teknolojileri ile yine teknolojik olarak karşımıza çıkan sanal (VR), artırılmış (AR), karma (MR) ve genişletilmiş (XR) gerçeklik teknolojilerinin işe koşulduğu bir Metaverse Matematik Müzesi (Ѫ) tasarlanmasına dair bir projenin fizibilitesi farklı açılardan (uygulanabilirlik, yönetim, ekip, süre ve takvim, bütçe, nesne ve ortam tasarımı) ele alınmış ve SWOT analizi yapılmıştır. Yapılan çalışmalar çerçevesinde finansal açıdan yaklaşık 1 milyon dolar bir bütçe ile devlet ve/veya özel sektör birliktelikleri sayesinde farklı disiplinlerden oluşan (proje yöneticileri, VR/AR/MR/XR geliştiricileri, matematik ve eğitim uzmanları, grafik tasarımcıları, pazarlama ve iletişim uzmanları, hukuki danışmanlar vb.) bir ekiple okul öncesinden yetişkinlere kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebilecek şekilde 1 yıl gibi kısa bir sürede geliştirilebileceği anlaşılmaktadır. Metaverse Matematik Müzesinin eğitici ve eğlenceli deneyimler sağlaması, geniş bir kitleye erişim, öğrenme için kaynak çeşitliliği sağlaması, matematiğin diğer disiplinlerle ilişkilendirilmesi gibi güçlü yönlerinin yanı sıra teknoloji bağımlılığı, interaktif olmayan kitlelere erişim zorluğu ve teknolojik alt yapı gibi zayıf yönleri ön plana çıkmaktadır. Ayrıca dünyada eğitim ve eğlence pazarındaki büyüme, global erişim, işbirliği ve ortaklıkların ortaya çıkması gibi fırsatların yanı sıra teknolojik hızla ilgili engeller, rakip müze ve platformların ortaya çıkması ile birlikte veri güvenliği ve gizlilikle ilgili tehditleri de bünyesinde barındırmaktadır. Bu doğrultuda Metaverse Matematik Müzesinin geleceğine ve sürdürülebilir olmasına ilişkin olarak risk değerlendirmelerinin yapılarak pazarlama ve tanıtım faaliyetleri ile birlikte izleme ve değerlendirme çalışmalarının yapılmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.
KAYNAKLAR
Arslan, S. , Bütün, M. , Gökçek, T. , Güneş, G. , Çakıroğlu, O. , Baran, B. & Coştu, S. (2017). Yaşamdaki Matematiğe Yönelik 3B Sanal Öğrenme Ortamının (MATHLIFE) Uygulanması: Deneyimler ve Zorluklar. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), 8 (3), 459-480. DOI: 10.16949/turkbilmat.301642
Okumuş, M. (2021). Kültürel diplomasi bağlamında sanal müzeler. Selçuk İletişim, 14 (4), 1972-2002.
URL-1:www.qnbfbtalesmatematikmuzesi.com
URL-2: https://www.youtube.com/watch?v=4cmSrFMzgu0
URL-3:https://www.kafkas.edu.tr/egitimYeni/tr/duyuru2/SANAL-MATEMATiK-MuZESi-20914
Yücel, D. (2012). Yeni Medya Sanatı ve Yeni Müze, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi.
Anahtar Kelimeler: Metaverse, Müze, Sanal Müze, Matematik Eğitimi, SWOT Analizi