Bildiri Konusu:Kimya Eğitimi
Pedagojik Alan Bilgisine Dayalı Öğretmenlik Uygulaması Dersinin Kimya Öğretmen Adaylarının Çözeltiler Konusundaki Gelişimi
Bu çalışmanın amacı pedagojik alan bilgisi baz alınarak geliştirilmiş öğretmenlik uygulaması dersinin kimya öğretmen adaylarının çözeltilerin çözünürlük kavramı temelinde sınıflandırılması konusundaki pedagojik alan bilgilerinin gelişimini ve bu gelişimi etkileyen faktörleri incelemektir. Pedagojik alan bilgisi konuya özel bir bilgi olup, içerik ve pedagoji bilgisinin karışımı olarak tanımlanmaktadır (Shulman, 1987). Alan yazında pedagojik alan bilgisi ile ilgili çeşitli modeller ortaya atılmıştır (örneğin Grossman, 1990; Magnusson ve diğerleri, 1999; Carlson ve Daehler, 2019). Bu çalışmada Magnusson v.d. (1999) önerdiği pedagojik alan bilgisi modeli kullanılmıştır. Bu model fen öğretimi oryantasyonu, öğrenci bilgisi, öğretim stratejileri bilgisi, müfredat bilgisi ve ölçme bilgisi olmak üzere beş boyuttan oluşmuştur. Çalışmaya öğretmenlik uygulaması dersini alan üç kimya öğretmen adayı katılmıştır. Pedagojik alan bilgisi baz alarak geliştirilen öğretmenlik uygulaması dersinde öğretmen adaylarının pedagojik alan bilgilerinin akran koçluğu uygulaması, içerik gösterimi ve ders anlatımları yardımıyla geliştirilmesi amaçlanmıştır. Veriler dönem başında ve sonunda olmak üzere içerik gösterimi (CoRe), yarı yapılandırılmış görüşmelerin yanı sıra, ders gözlem notları ve öğretmen adaylarının yazdıkları yansıtma raporları (reflection paper) yardımıyla ders başlangıcında ve bitiminde olmak üzere iki seferde toplanmıştır. Veriler Magnusson v.d. (1999) modelindeki beş alt boyut bazında kategoriler oluşturularak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda kimya öğretmen adaylarının çözeltilerin çözünürlük kavramı temelinde sınıflandırılması konusundaki pedagojik alan bilgilerinin geliştiği ve bu gelişimin kişiye özel olduğu bulunmuştur. Ders anlatımlarının ve içerik gösteriminin öğretmen adaylarının gelişimine büyük ölçüde katkısı bulunmasına rağmen, akran koçluğunun bu gelişime biraz katkı sağladığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada, öğretmen eğitimine katkı sağlayacak önemli bulgular ve çıkarımlar tartışılmıştır. Özellikle akran koçluğunun öğretmen eğitiminde kullanılması ile ilgili öneriler tartışılmıştır.
Kaynakça
Carlson, J., & Daehler, K. R. (2019). The refined consensus model of pedagogical content knowledge in science education. In A. Hume, R. Cooper, & A. Borowski (Eds.) Repositioning pedagogical content knowledge in teachers’ knowledge for teaching science (pp. 77-94). Singapore: Springer.
Grossman, P. (1990). The Making of a Teacher. New York: Teachers College Press.
Magnusson, S., Krajcik, J., & Borko, H. (1999). Nature, sources and development of pedagogical content knowledge for science teaching. In J. GessNewsome & N. G. Lederman (Eds.), Examining pedagogical content knowledge: The construct and its implications for science education (pp. 95-132). Boston: Kluwer.
Shulman, L. S. (1987). Knowledge and training: Foundations of the new reform. Harvard Educational Review, 57, 1-22.
Anahtar Kelimeler: Kimya öğretmen adayları, pedagojik alan bilgisi, akran koçluğu