Bildiri Konusu:Matematik Eğitimi
Ters Yüz Öğrenme Modeli ile Oran-Orantı Konusunun Öğretimi
Son yıllarda kullanımı gittikçe artan ve günümüzde eğitimin birçok alanında sıklıkla kullanılan ters yüz öğrenme, başta mühendislik ve eğitim alanları olmak üzere birçok öğretim kademesinde tercih edilmektedir. Ters yüz öğrenme modeli yapılandırmacı yaklaşımı temel alan aktif öğrenme yöntemlerindendir. Ters yüz öğrenme yönteminde alt basamak öğrenmeler videolar, ses kayıtları, çalışma kâğıtları sayesinde ders öncesinde öğrenilirken, ders içerisinde tartışma, problem çözme ve etkinlikler ile üst düzey öğrenmeler sağlanmaktadır.
Matematik öğretim programının özel amaçlarından biri; öğrencilerin problem çözme sürecindeki düşünme ve akıl yürütmelerini ifade etmelerini ve başkalarının matematiksel akıl yürütmelerindeki eksikleri fark edebilmelerini sağlamaktır. Orantısal, cebirsel, fonksiyonel akıl yürütme şeklinde çeşitleri bulunan akıl yürütme kavramsal anlama, ilişkili öğrenme gibi süreçlerin temelinde yer aldığı için matematik için önemli bir role sahiptir. Bununla birlikte, orantısal akıl yürütme matematiğin temelini oluşturan alanlardan biri olup öğrenmenin gerçekleşmesi için gerekli olduğu ifade edilmektedir. Ulusal ve uluslararası öğretim programlarında öğrencilerin orantısal akıl yürütme becerilerinin ortaokul düzeyinde (5. – 8. sınıflar) geliştirilmesi önerilmektedir. Orantısal akıl yürütmenin odağında ise oran ve orantı kavramı bulunmaktadır. Literatür ışığında ve yenilikçi dünya yaklaşımının sonuçları doğrultusunda, bu araştırmada oran orantı konusunun ters yüz öğrenme yöntemi ile öğretiminin öğrenci başarılarına etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden statik grup karşılaştırmalı desene uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenen, İç Anadolu Bölgesi’nin bir devlet okulunun yedinci sınıfında öğrenim görmekte olan iki şubede bulunan 56 öğrenci oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarıları karne notları ile belirlenmiş ve gruplar arasında farklılıklar olmamasına dikkat edilmiştir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin ters-yüz öğrenme modelinde kullanılacak videoları izleyebilmeleri için tablet, bilgisayar ya da cep telefonu gibi teknolojik araçlara sahip olma durumları incelenmiş ve gerekli tedbirler alınmıştır. Kontrol grubu ve deney grubu öğrencilerinin birbirleriyle iletişim kurmalarına imkân sağlanmamıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan, Beceri Temelli Orantısal Akıl Yürütme Testi ile İşlem Temelli Orantısal Akıl Yürütme Testi kullanılmıştır.
Araştırma sonunda deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin Beceri Temelli Orantısal Akıl Yürütme Testi son puanları arasında anlamlı farklılığın olduğu (p= 0.01 < 0.05) tespit edilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin Beceri Temelli Orantısal Akıl Yürütme Testi puanı ortalamalarının kontrol grubu öğrencilerinden yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin İşlem Temelli Orantısal Akıl Yürütme Testi son puanları arasında anlamlı farklılığın olmadığı (p= 0.45 > 0.05) görülmüştür. Araştırma bulgularının alan yazındaki mevcut araştırmalar ile karşılaştırılarak tartışılması ve tartışmalar ışığında araştırma önerilerinin sunulması planlanmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme Modeli, Oran-Orantı, Orantısal Akıl Yürütme