Bildiri Konusu:Fizik Eğitimi


Fizik Öğretmen Adaylarının Fizik Öğrenirken Karşılaştıkları Pedagojik –Analojik Modellerde Hedef Belirleme ve Analojik Modeli Açıklama Düzeyleri

Özet
Fizik öğretiminde özellikle soyut kavram ve olguların öğretiminde sıklıkla analojik modellere başvurulur. Bu modellerin öğretimde etkili olabilmesi için öğrenenler tarafından bu analojilerin doğru okunabilmesi ve bu analojilere yönelik zengin içerikli anlayışın geliştirilmesi gerekir. Bu durum; pedagojik analojik modellerin doğru analojik haritalarının çıkarılmasıyla gerçekleşir. Bu çalışmanın amacı fizik öğretmen adaylarının bildikleri bir modeli kullanarak bir fiziksel olayı açıklama düzeylerini ve bunun sınıf seviyesine ve yıl içinde okudukları kitap sayısına bağlı değişimlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, bir devlet üniversitesinin fizik öğretmenliği programında okuyan 1. ,2. ,3. ve 4. sınıf öğrencilerinden toplam 70 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmanın verileri anket yardımıyla toplanmıştır. Bunun için ilgili kaynakların taranması sonucu, seçilen analojilere yönelik açık uçlu soruların bulunduğu bir anket hazırlanmış ve fizik öğretmenliği öğrencilerine uygulanmıştır. Anket içerisinde hedef-kaynak ilişkisi kurmalarını istediğimiz kaynak alanı öğrencilere verilmiş, hedef alanı serbest bırakılmıştır. Bu sayede öğrencilerin hedef belirlerken yaratıcı düşünme becerilerinin de ortaya konulması istenmiştir.
Bu anketin sonuçları yine araştırmacılar tarafından oluşturulmuş bir derecelendirme ölçeği yardımıyla değerlendirilerek ve pedagojik-analojik modellerin öğrenciler tarafından çıkarılan analojik haritalarının düzeyleri ortaya konulmuş ve bunların sınıf seviyesine ve öğrencilerin kitap okuma sayısına bağlı değişimleri SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir.
Yapılan analizler sonucunda; 1,2.ve 3. Sınıf öğrencilerinin analojik haritalarının yetersiz düzeyde olduğu 4. Sınıf öğrencilerinin ise kısmen yeterli düzeyde olduğu saptanmış bu sonuçlara göre 4. sınıflar lehine anlamlı farkın olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin yıl içinde okudukları kitap sayısı ile analoji nitelikleri arasında bir ilişkiye rastlanmamıştır.

Not: Bu çalışma TÜBİTAK–2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında, 2021 yılı 2. Dönemde destek almaya hak kazanmıştır. Çalışma bu destek ile yürütülmektedir.


Anahtar Kelimeler: Pedagojik Analojik modeller,  öğretmen adayları, Fizik öğretimi