Bildiri Konusu:Matematik Eğitimi
Öğretmen Adaylarının Matematiksel Modelleme Yeterliklerinin İncelenmesi
Bu çalışma, doktora tezi kapsamında devam etmekte olan Tasarım Tabanlı bir Araştırmanın (Aşık & Yılmaz, 2017) parçasıdır. Bu çalışmada matematiksel modelleme etkinlikleri odaklı bir mesleki gelişim modülü uygulanan öğretmen adaylarının matematiksel modelleme yeterliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Matematiksel Modelleme (MM), “gerçek yaşamdaki bir problem durumunun matematiksel olarak ifade edilmesi” (Bukova-Güzel vd., 2018); matematiksel modelleme yeterliği ise MM sürecini başarıyla tamamlayabilme becerisi olarak tanımlanabilir (Niss vd., 2007).
Bu mesleki gelişim modülü, Boğaziçi Üniversitesi’nde seçmeli bir ders kapsamında tasarlanmış ve ön sürüm Güz 2022’de uygulanmıştır. Dersin katılımcılarından gönüllü olan ilköğretim ve ortaöğretim matematik ve fen öğretmen adayları bu çalışmanın örneklemini (n=9) oluşturmaktadır (amaçlı örnekleme).
MM yeterlikleri, birçok araştırmacının (örn., Blum, 2015; Demir, 2022; İncikabı, 2020; Wess vd., 2021) yoğunlaştığı bir alandır. Örneğin, İncikabı (2020) karma yöntem ile ilköğretim matematik öğretmen adaylarının MM yeterliklerini belirlemeyi ve uygulanan MM etkinliklerini öğretime aktarmadaki durumlarını incelemiştir. Bulgulara göre, öğretmen adaylarının modelleme ile ilgili ön bilgileri sınırlı olsa da öğretim uygulaması sonrası modelleme yeterlikleri istatistiki olarak olumlu yönde değişmiştir.
Bu bildiride, bu modül kapsamında uygulanan MM etkinliklerinden biri olan Yakıt Problemi (Garfunkel & Montgomery, 2016), uygulanış süreci, katılımcı yanıtları ile analizleri sunulacaktır.
Bu çalışmada katılımcıların modelleme etkinlik çözümleri nitel veri olarak toplanmıştır ve nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi tekniği (Yıldırım & Şimşek, 2021) ile analiz edilecektir. Etkinlikler, Modelleme Yeterlikleri Değerlendirme Rubriği (Tekin-Dede & Bukova-Güzel, 2018) ile değerlendirilecektir. Her kategorinin beş düzey üzerinden değerlendirildiği bu rubrikte kategoriler, modelleme sürecinin basamakları dikkate alınarak belirlenmiştir.
KAYNAKÇA
Aşık, G., & Yılmaz, Z. (2017). Matematik eğitimi çalışmalarında tasarım tabanlı araştırma ve öğretim deneyi yöntemleri: Farklar ve benzerlikler. Journal of Theory & Practice in Education (JTPE), 13(2), 343-367.
Blum, W. (2015). Quality teaching of mathematical modelling: What do we know, what can we do? In S. J. Cho (Ed.), The Proceedings of the 12th International Congress on Mathematical Education (pp. 73–96). Cham: Springer.
Bukova-Güzel, E., Tekin-Dede, A., Hıdıroğlu, Ç. N., Kula-Ünver, S., & Özaltun-Çelik, A. (2018). Matematik eğitiminde matematiksel modelleme (2.baskı). Pegem Akademi.
Demir, B. (2022). Matematiksel modellemenin yaşama yansıma sürecinin incelenmesi [Yayımlanmamış doktora tezi]. Uludağ Üniversitesi.
Garfunkel, S. & Montgomery, M. (Eds.). (2016). GAIMME: Guidelines for Assessment and Instruction in Mathematical Modeling Education. Consortium for Mathematics and Its Applications and Society for Industrial and Applied Mathematics. Philadelphia. www.siam.org/reports/gaimme.php
İncikabi, S. (2020). Matematiksel modelleme etkinliklerinin ilköğretim matematik öğretmen adaylarının matematiksel modelleme yeterliklerine ve öğretim deneyimlerine yansımalarının araştırılması [Yayımlanmamış doktora tezi]. Kastamonu Üniversitesi.
Niss, M., Blum, W., & Galbraith, P. (2007). Introduction. In W. Blum, P. L. Galbraith, H.-W. Henn, & M. Niss (Eds.), Modelling and applications in mathematics education (pp. 3–32). New York, NY: Springer.
Tekin-Dede, A., & Bukova-Güzel, E. (2018). A rubric development study for the assessment of modeling skills. The Mathematics Educator, 27(2), 33-72.
Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2021). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (12. Baskı). Seçkin Yayıncılık.
Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Tasarım Tabanlı Araştırma, Etkinlik